PLATFORM OUDERENZORG
Voor Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners
Zoek in Educatie:

Dit artikel delen via:E-Learning

Longauscultatie
15-02-2019 t/m 15-02-2020
E-learning

Blijft adequaat lichamelijk onderzoek nog wel zo belangrijk? Er komen steeds meer hulpmiddelen om de toestand van onze organen in kaart te brengen. Hierbij horen steeds geavanceerde scanmogelijkheden en algoritmes aan de hand van een bloeduitslag, maar ook een toenemend aantal bedside hulpmiddelen: elektronische bloeddrukmeters, simpele temperatuurmeters, saturatiemeters, hand held spirometers en hand held echo apparaatjes. Desalniettemin blijft het belangrijk dat zorgverleners vaardig zijn in lichamelijk onderzoek waaronder met name ook de longauscultatie. Elektronische hulpmiddelen geven niet altijd een compleet beeld of zijn niet altijd goed uitvoerbaar. Niet alle patiënten zijn echogeniek of kunnen tijdens kortademigheid een longfunctie blazen om maar enkele voorbeelden te noemen. Ook wordt regelmatig gepubliceerd over casuïstiek waar aanvullend onderzoek een diagnose heeft gemist en waar zorgvuldig lichamelijk onderzoek uiteindelijk duidelijk maakt waar het probleem zit. Een goede stethoscoop hoeft niet heel kostbaar te zijn en in een minuut weten we veel over de longgeluiden.

Deze e-learning geeft de deelnemer inzicht in de soorten longgeluid en de interpretatie daarvan, ademgeruis versus bijgeluiden. Achtereenvolgens komen aan de orde: beknopte anatomie, fysiologie en pathofysiologie van het ademstelsel met name in relatie tot het ontstaan van longgeluiden in de gezonde en zieke long, de techniek van de longauscultatie, en de essentie van deze e-learning: het ademgeruis en de bijgeluiden geïllustreerd aan casuïstiek.


Website : https://www.online-e-learning.nl/venvn/home.php
(Onder)voeding tijdens en na behandeling van kanker
01-10-2018 t/m 01-10-2019
E-Learning

Voeding speelt in veel gevallen een grote rol bij patiënten met kanker. Door bijwerkingen van behandeling is goede voeding vaak niet mogelijk, maar wanneer ontstaat ondervoeding precies en wat zijn de gevolgen van ondervoeding? Er bestaan verschillende ondervoedingssyndromen die elk hun eigen aanpak vereisen.


Deze cursus geeft informatie over ondervoeding, hoe screen je dit, welke adviezen kun je geven in welke situaties, waar vind ik praktische informatie, waar moet je op bedacht zijn, wat doet een diëtist en hoe kun je deze benaderen? Ook wordt ingegaan op interacties tussen voedingsmiddelen en behandelingen, het refeedingsyndroom en adviezen over leefstijl tijdens en na behandeling van kanker.

Aanbieder: Deze cursus wordt u aangeboden door Voeding & Visie.
Docent: Kelly Silverio Alonso-Duin, diëtist radiotherapie/oncologie, Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar en Aafke van der Veen, diëtist oncologie, OLVG locatie West, Amsterdam, leden van de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO).
Doelgroep: Eerstelijns (oncologie)verpleegkundigen
Accreditatie: 6 studiepunten
Educational grant: Deze module is mogelijk gemaakt dankzij een educational grant van Nutricia.

Klik hier voor de e-learning


Contactgegevens
platformouderenzorg@pvkpoh.nl
ACADEMIC JOURNALS ®
Copyright | Disclaimer