PLATFORM OUDERENZORG
Voor Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners
Zoek in kennisbank:

Dit artikel delen via:
Het rode oog
Het rode oog

Oorzaak:

De oorzaak van een rood oog is meestal: meer bloed ter plaatse. Er zijn nogal wat redenen voor de aanwezigheid van extra bloed. We groeperen hier de oorzaken die genoemd worden in de standaard: - overgevoeligheidsreacties - letsels - ontstekingen en infecties - bloedingen - acuut verhoogde oogdruk Bij ouderen komen minder vaak voor: allergieën (behalve voor medicijnen) en letsels (behalve medische ingrepen). Bij ouderen komen juist vaker voor: recente operaties , gebruik van medicijnen, droge ogen , ectropion (naar buiten gekeerd ooglid) en entropion (naar binnen gekeerd ooglid), en ook trichiasis (wimpers die over het hoornvlies krassen). Acuut glaucoom (acuut verhoogde oogdruk) komt meer voor bij ouderen, maar is vrij zeldzaam. Mensen die bloedverdunners gebruiken hebben in de regel meer kans op het krijgen van een rood oog.

Verschijnselen:

Het rode oog valt onmiddellijk op. Nog meer als er verschil is tussen links en rechts.

Hoe kom je nu tot een diagnose ? Dat is nog niet zo simpel, als je er niet vaak mee te maken hebt. Alleen al de benodigde vaktermen zijn een obstakel.

In de NHG standaard wordt onderscheid gemaakt naar urgentie en dat is ook voor de praktijkondersteuner / praktijkverpleegkundige  een handige benadering.

1. Met de anamnese maak je eerst onderscheid tussen letsels aan de ene kant en andere oorzaken aan de andere kant. Letsels zijn dan: hoogtezon,  vuiltje of een ander trauma.

2. Dan volgtonderzoek naar de andere oorzaken. Je vraagt naar:

a. pijn

b. lichtschuwheid (gebruik een lichtbron zoals een LED-staaflampje of het lampje van de oorkijker) en vergelijk het ene oog met het andere

c. visusdaling ( het beste is een visuskaart voor veraf of dichtbij)

a,b en c gelden als alarmsymptomen. Zijn die er wel, dan is snel een nader onderzoek nodig ( binnen uren). Zijn die er niet, dan kan rustig het schema  Evaluatie uit de Standaard worden nagelopen.
Belangrijke observaties voor de anamnese:

 • duur en beloop van de klachten (intermitterend/persisterend);
 • afscheiding uit het oog;
 • ('s morgens) dichtgeplakt zitten van de ogen;
 • recent contact met personen met een rood oog;
 • recente bovensteluchtweginfectie;
 • corpus-alienum-gevoel of gevoel van branderigheid;
 • eerdere episode van conjunctivitis;
 • jeuk en klachten die passen bij een atopisch syndroom;
 • chronische ziekten;
 • medicijngebruik en gebruik van cosmetica;
 • contactlenzen en het onderhoud ervan;
 • oogheelkundige voorgeschiedenis; recente laserbehandeling of oogoperatie.

Aandachtspunten voor praktijkondersteuners / praktijkverpleegkundigen:

Ook met weinig ervaring kan de praktijkondersteuner / praktijkverpleegkundige goed signaleren. Met een smartphone is een foto vlot gemaakt en doorgezonden naar de praktijk. De arts kan dan bepalen wat er moet gebeuren en hoe snel.

Twee rode ogen wijzen meestal niet op een spoedeisend probleem. Eén rood oog, dat kort geleden is ontstaan, vraagt alertheid.  Om te besluiten of het probleem een bedreiging vormt, kennen we alarmsymptomen: pijn, lichtschuwheid, visusdaling.

De praktijkondersteuner / praktijkverpleegkundige heeft met  een goede lichtbron en een leeskaartje voldoende hulpmiddelen.

Let op bij virale conjuctivitis voor hygienemaatregelen, zoals schoonmaken van de oogleden met schoon water of fysiologisch zout, frequent handen wassen, niet in de ogen wrijven en gebruik van schone en aparte handdoeken, zijn van belang om het risico op verspreiding van de infectie naar het andere oog en naar anderen te verminderen.

In de stervensfase: wees alert op klachten van droge ogen. Hypromellose (kunsttranen) kunnen verlichting geven.

Behandeling:

De praktijkondersteuner / praktijkverpleegkundige zal de behandeling meestal niet starten. Toch kan de praktijkondersteuner / praktijkverpleegkundige van een behandeling een succes laten maken door de oudere patient (thuis) goed te leren druppelen of te zalven of de mantelzorger te instrueren.
Aandachtspunt: therapietrouw


Het schoonmaken van het oog is heel belangrijk. Maak bij het schoonmaken alleen de oogleden schoon. Gebruik een schoon, met kraanwater natgemaakt gaasje of tissue. Wrijf vanuit de buitenste ooghoek naar de neus; zorg er voor dat er niet op het bovenste ooglid geduwd wordt. Gebruik nooit een watje om het oog mee schoon te maken omdat dit pluisjes achterlaat in het oog.

Apps:

iPhone: Red Eye Clinic (gratis oefenmateriaal, in Engels) 
NHG standaard rode oog
NHG standaard samenvatting rode oog
Oogartsen, oogaandoeningen
Oogdruppelen
Thuisarts rode oog
Thuisarts, bloeduitstorting oogwit
Contactgegevens
platformouderenzorg@pvkpoh.nl
ACADEMIC JOURNALS ®
Copyright | Disclaimer