PLATFORM OUDERENZORG
Voor Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners
Zoek in kennisbank:

Dit artikel delen via:
Huidaandoeningen
Huidaandoeningen

Oorzaak:

Lentigo solaris (ouderdomsvlek), een ouderdomsvlek is een goedaardige gepigmenteerde huidafwijking. Vaak komen ouderdomsvlekjes voor bij mensen met een lichtere huidtype. Er bestaat een verband tussen het ontstaan van ouderdomsvlekjes en de mate van blootstelling aan de zon die iemand gehad heeft. Een ouderdomsvlek is een teken dat de huid zich frequent heeft moeten beschermen tegen de (schadelijke) UV-stralen. Het is een teken van huidveroudering. Mensen die vanwege een andere huidziekte (bijv. psoriasis) langdurig met lichttherapie behandeld zijn en mensen die frequent onder de zonnebank zijn geweest hebben een groter risico op het krijgen van ouderdomsvlekjes. Psoriasis Psoriasis komt voor in verschillende soorten: - Psoriasis en plaque zijn meestal symmetrisch verdeelde rode, scherp begrensde, verheven uitslag met zilvergrijze schilfers die gemakkelijk te verwijderen zijn. De plaques ontstaan voornamelijk in de strekzijden van de ellebogen en knieen, de behaarde hoofdhuid en de lumbosacrale regio. Soms komen ze voor in liezen, oksels of bij vrouwen onder de borsten. De plaques kunnen van verschillende grootte zijn. Deze vorm van psoriasis komt het meeste voor. - Psoriasis guttata is een acute vorm van psoriasis die vooral op de romp en op de extremiteiten voorkomt. - Psoriasis pustulosa komt weinig voor en bestaat uit puistjes die kunnen samenvloeien. Deze vorm kan erg lokaal voorkomen (op handpalmen en voetzolen), maar ook over het hele lichaam. Als het over het lichaam voorkomt gaat het vaak gepaard met koorts en algehele malaise. Psoriasis is in geen enkele vorm besmettelijk. Er zijn aanwijzingen dat roken en alcoholgebruik een nadelige invloed hebben op het beloop van psoriasis. Dermatomycose Op elke huid komen schimmels en gisten voor. Er is sprake van dermatomycose als schimmels of gisten zichtbare huidafwijkingen veroorzaken. Deze afwijkingen gaan gepaard met jeuk. Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat er geen dermatomycose ontstaat: de barrierefunctie van de huid, afschilvering van de opperhuid en de productie van vetzuren. Er wordt gedacht dat als de barrierefunctie van de huid wordt aangetast door bijvoorbeeld langdurig contact met water en occlusie het ontstaan van dermatomycose bevordert. Ook contact met besmettingsbronnen kan hiertoe leiden, zoals besmette huis- of klasgenoten of gemeenschappelijke doucheruimten.

Diagnose:

De diagnose wordt gesteld op basis van lichamelijk onderzoek waarbij de arts kijkt naar de aangedane plekjes en daarbij let op lokalisatie. De arts gaat zo nodig na of elders op het lichaam ook huidafwijkingen aanwezig zijn. Bij twijfel aan de diagnose kan er eventueel een huidbiopsie afgenomen worden.

Zorgproblemen bij ouderen:

  • Ongemak;
  • Verstoord zelfbeeld;
  • Sociale isolatie.

Aandachtspunten voor praktijkondersteuners / praktijkverpleegkundigen:

  • Besmettelijkheid van sommige huidaandoeningen;
  • Indien mensen klachten van jeuk aangeven, navraag doen en plekjes (laten) beoordelen.

Behandeling:

Lentigo solaris (ouderdomsvlek), omdat deze aandoening goedaardig is behandeling niet noodzakelijk. Soms wordt er vanuit cosmetisch oogpunt besloten een plekje weg te laten halen door middel van bijvoorbeeld lazeren, bevriezen of wegbranden.

Psoriasis:

Medicamenteuze behandeling zal bestaan uit gebruik van (verschillende) zalven/cremes. Indien dit onvoldoende effect bereikt kan iemand doorverwezen worden naar een dermatoloog en eventueel lichttherapie krijgen.

Dermatomycosen:

  • Adviezen geven zoals: voorkomen dat de huid week wordt, dragen van katoenen ondergoed of sokken en gebruiken van badslippers in algemene doucheruimten.
  • Medicamenteuze behandeling: afhankelijk van de plek/soort dermatomycosen zal de arts een zalf, creme, gel of lotion voorschrijven.

Literatuur :

  • Flens, C. & Kollard, S. (2011), Zorgboek psoriasis, Paperback

  
Huidziekten
NHG standaard dermatomycosen
NHG standaard psoriasis
NHG standaard samenvatting dermatomycosen
NHG standaard samenvatting psoriasis
Thuisarts psoriasis
Contactgegevens
platformouderenzorg@pvkpoh.nl
ACADEMIC JOURNALS ®
Copyright | Disclaimer