PLATFORM OUDERENZORG
Voor Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners
Zoek in kennisbank:

Dit artikel delen via:
Vaginaal bloedverlies
Vaginaal bloedverlies

Oorzaak:

Vaginaal bloedverlies na de overgang wordt postmenopauzaal bloedverlies genoemd. Bij ongeveer tien procent van de vrouwen die postmenopauzaal bloedverlies hebben is dat ten gevolge van een endometriumcarcinoom. De kans dat het bloedverlies op een maligniteit berust neemt erg toe met de leeftijd. Soms kan er ook vaginaal bloedverlies optreden na of tijdens geslachtsgemeenschap. Het slijmvlies van de vagina kan na de overgang wat dun, droog en kwetsbaar zijn wat kan leiden tot bloedverlies. Ook kan het soms zijn dat er poliepen zitten op de baarmoederhals, deze zijn meestal goedaardig, maar kunnen ook een oorzaak zijn van wat bloedverlies na geslachtsgemeenschap. Bij de helft van de vrouwen met postmenopauzaal bloedverlies wordt hier geen oorzaak van gevonden en blijkt het onschuldig te zijn.

Diagnose:

De diagnose wordt gesteld op basis van een anamnese waarin de arts vraagt naar het beloop en eventuele eerdere episoden, postcoitaal bloedverlies en geneesmiddelengebruik. Verder zal er lichamelijk onderzoek bestaande uit: inspectie van de vulva, speculumonderzoek, cervixuitstrijkje en een vaginaal toucher. Indien de vrouw ook buikpijnklachten aangeeft zal de arts ook onderzoek doen van het abdomen.

Verschijnselen:

  • Vaginaal bloedverlies;
  • Bloedverlies postcoitaal;
  • Buikpijn;
  • Abnormale afscheiding.

Zorgproblemen bij ouderen:

  • Angst;
  • Ongemak;
  • Comorbiditeit.

Aandachtspunten voor praktijkondersteuners / praktijkverpleegkundigen:

  • Bij mammacarcinoom en behandeling met Tamoxifen (in het verleden) alert zijn op vaginaal bloedverlies. Tamoxifen verhoogt het risico op een endometriumcarcinoom.

Behandeling:

Behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Indien er geen afwijkingen worden gevonden zal de vrouw geadviseerd worden zodra het weer optreed en er langer dan een week bloedverlies is terug te komen. Indien er wel afwijkingen gevonden worden aan de cervix zal de vrouw doorverwezen worden naar de gynaecoloog. 
Huisarts en wetenschap postmenopauzaal bloedverlies
NHG standaard vaginaal bloedverlies 2014
NHG standaard vaginaal bloedverlies samenvatting 2014
Thuisarts, vaginaal bloedverlies
Contactgegevens
platformouderenzorg@pvkpoh.nl
ACADEMIC JOURNALS ®
Copyright | Disclaimer