PLATFORM OUDERENZORG
Voor Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners
Zoek in kennisbank:

Dit artikel delen via:
Erectiele disfunctie bij mannen
Erectiele disfunctie bij mannen

Oorzaak:

Niemand weet hoe de verhouding is tussen "het zit tussen de oren" en puur lichamelijke oorzaken. Wel zeker is dat de term erectiele disfunctie gangbaar is geworden na de uitvinding van Viagra. Voor een normale erectie dienen drie lichamelijke mechanismen goed op orde te zijn: vulling van de bloedvaten in de penis, de besturing vanuit het zenuwstelsel, en de werking van mannelijke hormonen.

Verschijnselen:

De man kan geen erectie krijgen, of de erectie is minder sterk of langdurig dan de betreffende persoon gewend was. Ook wordt de verminderde mogelijkheid tot seksuele activiteit als maatstaf gehanteerd.
Het kernpunt is uiteraard het onderscheid tussen lichamelijke oorzaken en problemen van psychische of relationele aard en daarna de hoop dat behandeling mogelijk is. Bij mannen met hartvaatziekten of met diabetes treedt vaatschade op. Die vaatschade kan zich ook afspelen in de weefsels van de penis die zwelling mogelijk maken. In dat geval kunnen middelen zoals sildenafil helpen de benodigde vaatverwijding tot stand te brengen.

Aandachtspunten voor praktijkondersteuners / praktijkverpleegkundigen:

In de verpleegkundige modellen (vb M.Gordon) komt seksualiteit als thema nadrukkelijk aan de orde. Zoals bij alle andere problemen: ernaar vragen leidt mede tot het uiten van klachten.

Aangezien de verpleegkundige ook letterlijk dichter bij de patient staat dan de arts, is de kans dat deze problemen van intiemere aard te horen krijgt, groot. Een teer punt daarbij is steeds weer: als patient en verpleegkundige van geslacht verschillen.
Een ander moeilijk punt is de noodzaak van een cultuursensitieve benadering: welke woorden gebruikt betrokkene voor de intieme delen en handelingen? Vraag dus naar die persoonlijke woorden. Een oudere buitenlander is weer iemand anders dan een verstandelijk beperkte jongere.

Op de voorgrond staat voor de verpleegkundige het signaleren. De verpleegkundige die beleid voert met patienten met hartvaatziekten en diabetes, komt zeker erectiele disfunctie tegen.
Leefstijlgevolgen (alcohol, drugs, fors overgewicht, roken) strekken zich ook uit tot seksuele prestaties- helemaal de deskundigheid van de praktijkverpleegkundige dus.
Bijwerkingen van medicijnen leveren een voorname bijdrage aan erectiestoornissen! (de medicijnen zijn prijzig, de websites van de fabrikanten zijn lucratief. Er zijn dan ook veel commerciele websites, vaak met een duidelijk accent op de medicamenteuze behandeling). Voor het vervolgens afnemen van een gestructureerde anamnese is een incidentele ervaring niet voldoende. Een aanvulling op het protocol van praktijk of afdeling is aan te bevelen.
Interventie is zeker denkbaar voor de GGZ-verpleegkundige, als duidelijk is dat somatische oorzaken minder waarschijnlijk zijn of als de somatiek niet ;te behandelen is.

Behandeling:

Genoemd werden pillen en praten, maar er zijn meer stimuli die van pas kunnen komen:
prikkelend beeldmateriaal, penisring, vacuumpomp. Het is niet zo eenvoudig ;voldoende ervaring met dit onderwerp op te doen, dus een goed netwerk helpt bij het inroepen van hulp van derden.

Het placebo effect van sildenafil en vergelijkbare middelen leidt ertoe dat de gebruiker meer zelfvertrouwen krijgt, en dat is natuurlijk ook heel behulpzaam. Maar juist bij hartvaatziekten kunnen er ook risico 's optreden door de vaatverwijdende effecten - klakkeloos uitproberen is dus onveilig.

Specialistische behandelingen kunnen injecties in de penis inhouden, of operatieve technieken.

  
NHG standaard samenvatting erectiele disfunctie 2008
Thuisarts, erectieproblemen
Contactgegevens
platformouderenzorg@pvkpoh.nl
ACADEMIC JOURNALS ®
Copyright | Disclaimer