PLATFORM OUDERENZORG
Voor Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners
Zoek in kennisbank:

Dit artikel delen via:
Geheugenstoornissen
Geheugenstoornissen

Oorzaak:

Het geheugen is een van de (cognitieve) functies van de hersenen, en anders dan vitale functies zoals de regulering van de ademhaling, niet scherp gebonden aan één anatomische structuur. Dat maakt dat de meest uiteenlopende problemen aanleiding geven tot geheugenproblemen: van een volle maag tot drugsgebruik (leefstijl), van CVA tot hersentumor (hersenziekten), van bijwerking tot hypnose (iatrogeen), van uitdroging tot hoge koorts (algemeen ziekzijn). In de praktijk hebben we bij ouderen met een beperkter arsenaal te maken, waarvan de voornaamste oorzaak dementie is.

Verschijnselen:

We onderscheiden verscheidene taken van het geheugen: langetermijn- en kortetermijngeheugen. Bij dementie is het laatste het eerst en het sterkst gestoord. Dit geheugen heb je nodig om goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven: waar heb ik mijn bril, mijn sleutels en mijn portemonnee gelaten, wat ging ik ook al weer doen, heb ik mijn pillen nu wel of niet ingenomen?
Voor elke vorm van planning en organisatie, maar ook voor rekenen en kunnen begrijpen van opeenvolgende gebeurtenissen, is een goed functionerend geheugen nodig.
Automatismen, zoals lopen, eten, je moedertaal, gezichten herkennen, gaan pas in een later stadium verloren.

Mild Cognitive Impairment is een term die gebruikt wordt voor de situatie waarbij de afwijkingen in beperkte mate aanwezig zijn. Zo'n term leidt ook wel eens tot ongewenste vaagheden.

Aandachtspunten voor praktijkondersteuners / praktijkverpleegkundigen:

De signalerende functie van de praktijkverpleegkundige komt goed uit de verf bij het nalopen van de volgende aandachtspunten:

  • Is er een hetero-anamnese te verkrijgen?
  • Is er comorbiditeit die aanleiding kan geven tot verminderd geheugen?
  • Schildklierfunctiestoornissen, depressie, hypo 's, Korsakow, verminderde informatieverwerking door zintuiglijke beperkingen
  • Is er medicatie die de cognitieve functies negatief beinvloedt?
  • Is de bloeddruk misschien te sterk verlaagd?
  • Zijn er ingrijpende veranderingen in het persoonlijk leven geweest?

Als de praktijkverpleegkundige het vertrouwen van de patient geniet, is een test die berust op de medewerking van betrokkene goed uitvoerbaar voor wie er een beetje aardigheid in heeft.
Geisoleerd geheugenonderzoek is iets voor gespecialiseerde psychologen, de tests die de praktijkverpleegkundige uitvoert ; richten zich op diverse cognitieve functies.
Geheugenonderzoek zoals met de MMSE of met de MOCA, is in goede handen bij iemand die die testen regelmatig verricht.
Bij informatieverstrekking: laat de patient herhalen of samenvatten, zorg voor aanvulling door essentiele dingen op te schrijven en mee te geven.
Troost: u snapt een mop wel, alleen navertellen is erg lastig!

Behandeling:

Als de oorzaak duidelijk is, heb je een goed vertrekpunt voor de behandeling. Het geheugen rechtstreeks beinvloeden is moeilijk - al onze kennis helpt niet erg om zelf stukken beter te leren of te onthouden en dat geldt dus ook voor onze patiënten.
Bij twijfel kan een geheugenpoli helpen bij de diagnostiek, en er komen aarzelend behandelmethoden die patienten helpen nieuwe patronen in te slijpen.

 

  
Mo-CA-test
NHG standaard Dementie 2012
Richtlijn Dementie van NVKG
Thuisarts, Vergeetachtigheid
Contactgegevens
platformouderenzorg@pvkpoh.nl
ACADEMIC JOURNALS ®
Copyright | Disclaimer