PLATFORM OUDERENZORG
Voor Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners
Zoek in nieuws:

Dit artikel delen via:
13-09-2017
Woon- en zorginitiatieven voor migrantenouderen

In Nederland richten zo’n honderd woon- en zorginitiatieven zich op oudere migranten. Dit blijkt uit een verkenning van het Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS), uitgevoerd met het Netwerk van Organisaties voor Oudere Migranten en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg.

De initiatieven zijn verspreid over het land en bestaan voornamelijk uit cultuurspecifieke woongroepen. De initiatieven richten zich vrijwel allemaal op één doelgroep met een afgebakende migratieachtergrond, bijvoorbeeld op ouderen van Surinaamse of Molukse komaf. Van interculturele initiatieven is nauwelijks sprake. KIS-onderzoeker Marian van der Klein: 'Het is onduidelijk of dat voortkomt uit een bepaalde visie of onbewust zo is gegroeid.'

De meeste woongroepen bevinden zich in Amsterdam en Den Haag. In de hoofdstad zijn relatief veel woongroepen voor Surinamers. Er is een woongroep voor Turkse Nederlanders en eentje voor Marokkaanse Nederlanders. In Den Haag bevinden zich veel woongroepen voor Indische Nederlanders en Surinaams-Hindoestaanse Nederlanders. In Rotterdam varieert de doelgroep van Chinese Nederlanders, via Kaapverdiaanse Nederlanders tot Surinaams-Javaanse. In een verpleeghuis in de Maasstad woont zelfs een mix van Hindoestaanse, Afro-Caribische, Turkse en Marokkaanse Nederlanders.

 

Levende lijst
De inventarisatie is opgesteld als een 'levende lijst'. Dat wil zeggen dat deze steeds bijgewerkt zal worden, zodat er een actueel overzicht bestaat met woongroepen, verpleeghuizen en aanbieders van thuiszorg en dagbesteding. Dat is belangrijk, want het aantal (woon)zorginitiatieven dat zich richt op ouderen met een migratieachtergrond blijft toenemen.

Voor meer informatie over de inventarisatie en de lijst met woon-zorginitiatieven, klik hier>>
Voor een artikel over de inventarisatie, klik hier>>

Bron: NOOM (Netwerk van Organisaties voor Oudere Migranten)

Contactgegevens
platformouderenzorg@pvkpoh.nl
ACADEMIC JOURNALS ®
Copyright | Disclaimer