PLATFORM OUDERENZORG
Voor Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners
Zoek in nieuws:

Dit artikel delen via:
05-02-2018
Ouderen hebben baat bij robotkat die hen gezelschap houdt

Steeds vaker worden robots ingezet in de zorg, en de robotkat is daar geen uitzondering in. De zachte kat zou ouderen kunnen helpen wanneer zij zich eenzaam of verward voelen. De robot miauw, opent de ogen regelmatig en beweegt met het pootje. De robotkat wekt herinneringen van vroeger op en is al populair in verschillende verpleeghuizen. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De robotkat valt onder de noemer knuffelrobot. Het heeft niet direct een zorgdragende functie, zoals een robot die je herinnert om medicijnen te nemen of om iemand uit bed te tillen, maar de kat zou zeker een positief effect kunnen hebben op het emotionele welbevinden van de gebruiker. In verschillende verpleeghuizen zijn bewoners enthousiast over de robotkat. Zo zijn er ouderen met dementie die er tegen praten alsof het hun vroegere huisdier is. De robotkat gaat overal mee naartoe, bijvoorbeeld naar de eetzaal. Het zorgt ook voor minder onrust onder de gebruikers.

“Ze verschaffen vooral gezelligheid”, zegt Bertram Malle, professor in cognitieve, taalkundige en psychologische wetenschappen aan de Universiteit van Brown in Amerika. De fabrikant wil in samenwerking met Brown verdere functies ontwikkelen, waardoor het knuffeldier je ook kan herinneren aan het innemen van medicijnen, een afspraak bij de huisarts of het terugvinden van voorwerpen.

De robotkat is verkrijgbaar voor ongeveer honderd euro. In woonzorgcentrum Houthaghe in Den Haag zijn al meerdere katten gekocht door familie van de bewoners. Daar was de robotkat zo populair, dat men er ruzie om ging maken. “Het geeft een goed gevoel als je weet dat deze mensen het naar hun zin hebben”, aldus Peter Vols, die aan zijn tante en medebewoners meerdere robotkatten wist te schenken met de hulp van donateurs. “Dat ze die laatste maanden en jaren die ze te gaan hebben, ook leefbaar zijn.”

Bron: Redactie Nationale Zorggids

Contactgegevens
platformouderenzorg@pvkpoh.nl
ACADEMIC JOURNALS ®
Copyright | Disclaimer