PLATFORM OUDERENZORG
Voor Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners
Zoek in nieuws:

Dit artikel delen via:
30-06-2019
Crisisopname bij dementie stijgt dramatisch

Ouderen met dementie belanden steeds vaker door een acute crisis in het ziekenhuis of verpleeghuis. Dit blijkt uit onderzoek bij ziekenhuis Radboudumc, zorgorganisatie De Waalboog in Nijmegen en de Noordhollandse zorgorganisatie Geriant. 
Volgens de onderzoekers is sprake van een landelijke trend. Ouderen -ook zonder dementie- proberen het zo lang mogelijk thuis vol te houden tot het kaartenhuis instort, bijvoorbeeld door een val, infectie, uitdroging, ondervoeding of doordat de mantelzorger uitvalt. Bij opname blijken ze nog veel meer te mankeren dan de aanleiding voor opname.

Vooral voor mensen met dementie is een crisisopname ingrijpend door de onrust die het teweeg brengt. Van alle 70-plussers die bij de afdeling geriatrie van het Nijmeegse Radboudumc met spoed worden opgenomen, heeft inmiddels de helft dementie. Dit is een stijging van tien tot vijftien procent.
Bij De Waalboog, een grote zorginstelling gespecialiseerd in dementie, ligt het aantal crisisopnames nog hoger. Zeventig procent van de opnames is het gevolg van een crisis thuis. Dit is een toename van twintig procent sinds de hervormingen in de zorg.

Aantal crisisopnames in de meerderheid
De resultaten van het onderzoek, onderdeel van het landelijke Deltaplan Dementie, komen volgende week naar buiten. Dementie-deskundigen hebben twee jaar lang databestanden en dossiers bestudeerd en gesproken met patiënten, zorgprofessionals en mantelzorgers.
Onder crisisopname verstaan ze een ongeplande opname, die acuut nodig is. ,,Van een minderheid is het aantal crisisopnames een meerderheid geworden”, zegt de Nijmeegse hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert, leider van het onderzoek en bestuursvoorzitter van het Radboudumc Alzheimer Centrum.
Andere dementiedeskundigen bevestigen de trend. Geriater Desirée Verheijen van het Edese ziekenhuis Gelderse Vallei: ,,Het is net als met een Jenga-toren”, zegt ze, het spel waarbij spelers om de beurt een blokje uit een toren halen en er bovenop leggen tot hij omvalt.
,In het begin zijn mensen gezond en is de toren stevig. Dan vallen er gaten in door ziektes of beperkingen, maar de toren blijft nog net staan. Vervolgens komt er een infectie of val bij en hij gaat om. In het ziekenhuis openbaren zich dan alle kwetsbaarheden.”

De prognose is dat het aantal Nederlanders met dementie de komende twintig jaar zal verdubbelen tot ruim 500.000 in 2040.

Bron: de Gelderlander

Contactgegevens
platformouderenzorg@pvkpoh.nl
ACADEMIC JOURNALS ®
Copyright | Disclaimer